The making of – Ode aan de Knuffel

Het zaadje werd geplant tijdens project 3, de knuffel-naai-wedstrijd voor Indonesië. We waren met de te verkopen knuffels op het Kiind Festival in Amersfoort en hadden op de stand ook het boek van de reis naar Nepal mee. “Jeetje, wat een mooi boek”, zei Esther. “Dat zouden jullie moeten verkopen.” Het zaadje groeide uit tot een idee. Een boek maken over knuffels, met allemaal bijzondere knuffelverhalen. En de opbrengst daarvan gebruiken voor een nieuw project. Iets tegen pesten – dat stond al heel lang op het verlanglijstje!
Begin 2019 zijn we gestart. Het begon met een oproep voor knuffelverhalen. In de krant. Op internet. Briefjes opgehangen. Mond tot mond reclame. Vervolgens struinden we bibliotheken en boekenhandels af. Hoe zijn boeken eigenlijk opgemaakt. Wat vinden we mooi. Waar moeten we aan denken?

Dan gaan we op zoek naar een drukker. Viavia komen we uit bij Grafistar. Melvin gaat met Joris om tafel zitten om te bespreken wat hij wil en Joris pakt zijn bijzondere rekenmachine erbij om dit mogelijk te maken. Vervolgens ontstaat een samenwerking waarin Melvin fantastisch word begeleid in alle te nemen stappen.

We vragen Marjanne of zij de opmaak van het boek wil verzorgen en yes dat wil ze wel. Ze neemt Melvin bij de hand om alvast lettertypes uit te kiezen en ontwikkelt alvast eerste ideeën voor de opmaak.

En toen kregen we Baaike en Kim mee in de boot. Baaike boot aan om teksten te schrijven en de knuffelaars in hun teksten te begeleiden en Kim bood aan om de verhalen te verrijken met haar kenmerkende illustraties van Fijn dat jij er bent. Wat een rijkdom!

Langzaam moeten we over de financiering van de productiekosten nadenken. Ondertussen heeft Melvin bedacht dat hij van de opbrengst een creatief evenement wil organiseren voor kinderen die heel erg gepest worden. Het is dus belangrijk dat er zo veel mogelijk winst overblijft. Arthur van Get a Crowd gaat met Melvin om tafel zitten om hem te adviseren over een crowdfunding campagne. We krijgen er bijna een extra project bij om het allemaal goed te organiseren.

Ondertussen stromen de eerste knuffelverhalen binnen. We ontvangen heel uiteenlopende mails van jong tot oud van grappig tot ontroerend. Isabel van Soulmates Images reist door het hele land en zelfs een keer naar België om alle knuffelaars in verbondenheid met hun knuffel op de foto te zetten. Aan het einde heeft ze 4.304 kilometers gereisd om iedereen in beeld te brengen. Melvin probeert zo vaak mogelijk mee te gaan.

Het boek heeft ondertussen een werktitel: Ode aan de Knuffel. Michelle van Paris Books bied aan om het boek uit te geven. Het voelt gelijk fijn aan, want daardoor kan het boek ook bij het Centraal Boekhuis komen te liggen en is daardoor in de boekenhandel en bijvoorbeeld bij Bol.com verkrijgbaar.

Per toeval komen we hier en daar bekende Nederlanders tegen. We spreken ze aan op Melvins boek en vragen of ze ook een bijzonder knuffelverhaal te vertellen hebben. Zo krijgt Melvin hele leuke verhalen binnen van Corry Konings, Elske DeWall en Marco Borsato. Hij schrijft een brief aan De Slimste Mens en ook Maarten van Rossem besluit om een verhaal voor het boek bij te dragen.

Het boek word aangevuld met gedichtjes en tekeningen. In Hongkong word een manga getekend voor Ode aan de Knuffel en één van de Nederlandse Donald Duck tekenaars vervaardigd een pasteltekening van Oom Dagobert en zijn verloren knuffel. Er ontstaat het idee om ook liedjes in het boek mee op te nemen, want het is ondertussen een boek voor de hele familie aan het worden. Odette Sorber schrijft een prachtig liedje op de piano voor het boek en de V-Kids schrijven een lied over hun knuffels. Ook Melvin besluit om een lied te maken over zijn liefde voor knuffels.

In oktober is het dan zo ver. De laatste verhalen worden aangeleverd. Anja en Dorli buigen zich over de teksten om deze nogmaals te redigeren. De volgorde word vastgelegd. Een aantal covershoots worden georganiseerd. En na veel bloed, zweet en tranen kan het boek aangeleverd worden bij de drukker. De werktitel is ondertussen zo bij ons ingesleten dat we het er maar bij houden. Hij zegt alles wat dit boek is: een Ode aan de Knuffel.

Op 1 november is het zo ver. 500 boeken worden bij ons thuis geleverd. Wat is het bijzonder om het resultaat van zo veel liefde en passie van een groot aantal mensen in handen te houden. Tijd om de boekpresentatie te organiseren en alvast wat boeken naar het Centraal Boekhuis te brengen.

We hangen schattige vossen-knuffeltjes van Sigikid aan de leeslinten voor de mensen die het boek al tijdens de crowdfunding-campagne besteld hebben en zijn er helemaal klaar voor. Wat was het een bijzondere reis, zo als altijd vol steun van mooie mensen en hulp uit onverwachtse hoek.

Het boek zal zo snel mogelijk te koop zijn via DEZE pagina.